Daar zijn we weer!
Zo, dat is al weer even geleden. Leuk om alle reacties te lezen! We maken ook ongelofelijk veel mee hier. Nog even een algemene mededeling. We waarderen het heel erg dat er mensen zijn die ons nog extra fotoruimte geven, maar we hebben inmiddels genoeg!! En dan nu, verder met het verhaal:
We hebben eindelijk weer internet en een computer (want verhalen typen op een telefoon is wat lastiger) dus we kunnen weer een verhaal er tegenaan knallen. Vorige keer zijn we geeindigd in st. Petersburg waar we de volgende dag samen met Pasha nog de highlights in de stad zelf hebben bezocht, een paar kerken bezochten inclusief eentje met een geweldig uitzicht over St. Petersburg. Vervolgens hebben we de middag zelf nog door de stad gestruind (KOUD!!) en het Hermitage bezocht. 's Avonds was onze eerste treinrit naar Moskou. We zaten met twee Russen in de trein en hebben niet zo heel super geslapen. Volgende ochtend in Moskou aangekomen waar we naar ons gastgezin (Vladimir en zijn vrouw) zijn gebracht. Nog even op de bank gelegen voordat we richting de stad gingen met de metro. En dat is al een beleving op zich, wat een geweldige stations hebben ze daar, stuk voor stuk plaatjes. In Moskou begonnen op het Rode Plein, de fotoshoot gehad met alle mooie gebouwen en daarna een lekker stuk gaan wandelen. 's Avonds lekker bij het gastgezin wat spelletjes gespeeld en gaan slapen. De tweede dag Moskou was vergelijkbaar. Na een lekker ontbijtje van Vladimir op de metro richting de stad en gewoon ervaren hoe de stad was. We kwamen bij een videoclip opname uit, van de Russische Justin Biebers, we hebben ons kostelijk vermaakt daar. 's Middags hebben we een traditioneel Russisch dorp bezocht waar we lekker konden souvenir shoppen en toen terug naar Vladimir om te tas in te pakken.
De transfer naar het hostel kwam een half uur te vroeg en zei dat we moesten opschieten omdat het verkeer een hel was. Nog heel snel in de douche en de tas volproppen en in de auto. Vervolgens waren we twee!!! uur te vroeg op het station en liet onze gids ons staan. De twee uur op het station gingen redelijk snel voorbij waarna we de trein in konden, spannend! We hadden een Chinese trein, wat een heel groot voordeel had: Russen kunnen daar geen tickets voor boeken. Er was wel een Russisch treinstel, maar dat zat helemaal achteraan. Aangezien we vroeg in het seizoen zitten, waren er weinig andere toeristen, waardoor we dus een prive coupe hadden!! Lekker met zijn tweeen (later bleek dat dit de hele treinreis niet zou veranderen). Verder was het erg rustig in ons treinstel. Snel kennis gemaakt met de rest. Twee Noren (60+), twee Mongolen, Zuzanne (Nederlandse vrouw) en onze buren Doug (UK) en Geronymo (USA). Met deze laatste drie hebben we eigenlijk de hele reis doorgebracht. Veel gekaart, veel gepraat, veel gelachen. Toen we in Moskou vertrokken was het lekker warm, en de volgende dag hebben we lekker in onze korte broek, tshirt en flipflops op het station rondgelopen. 's Nachts is onze conducteur in slaap gevallen, waardoor hij de verwarming niet kon opstoken (werd nog met kolen gedaan). Met als gevolg dat het de volgende ochtend ijs en ijs koud was in de trein, we waren Siberie ingereden. Na een uurtje of twee was het weer uit te houden en konden we weer gaan genieten van het uitzicht. Tijdens de stops keken we iedere keer verwachtingsvol of er Babouska's (omaatjes) stonden waar we eten konden kopen. Helaas hebben we maar drie stops gehad waar de echte stonden (denk dat het nog te vroeg in het seizoen was). Uiteraard hebben we die stops lekker eten bij ze gehaald, de eerste keer lekkere warme aardappels en een hamburger, de tweede keer een goed ontbijt, en de derde keer een halve kip waar Klaartje zich op mocht uitleven. De rest van de dagen hebben we op noedels en soep geleefd. Verder hebben we natuurlijk 's avond gezellige avonden gehad, de eerste avond met onze buren lekker een biertje gedronken. Een paar wagons verderop zaten wat meer Nederlanders, waaronder Martijn, wie de tweede avond met een flesje vodka onze kant op kwam. Aan het eind van de avond zaten we met drie Nederlanders, een Engelsman, een Amerikaan en vijf Fransen in 1 coupe wat erg gezellig was na vier flessen vodka!! Je snapt wel dat we de die nacht goed geslapen hebben. De derde avond hebben we het dus maar wat rustiger aan gedaan, en lekker bij de thee en cola gebleven. De laatste avond stond in het teken van grens overgangen. Eerst was de Russische grens aan de beurt. Je moet in de trein blijven zitten tot je paspoorten zijn opgehaald. Vervolgens mag je een anderhalf uur uit de trein op een station waar helemaal niks te beleven is. Dus we hebben ons vermaakt met een camera met zelfontspanner, een burst-functie en springen maar!! Na anderhalf uur ga je weer terug in de trein waarna ze iedere kier komen controleren, er vier drugshonden voorbij komen, en een douane beambte je een aantal strenge vragen stelt. Gelukkig hebben we alles overleefd en mocht de trein na vier uur verder rijden, twintig minuten........en daar was de Mongoolse grens. Ook hier bijna twee uur binnen gestaan, en het hele ritueel nog een keer doorlopen. De avond nog even met z'n allen afgesloten waarna we de volgende ochtend vroeg op moesten om uit te stappen: Ulaanbataar.
Hier reden we eerst naar het hostel waar we na het National Park zouden verblijven om lekker te ontbijten, heerlijk om weer groenten te eten! Na het ontbijt zijn we vertrokken naar het Terelj National Parc, een uurtje rijden vanuit Ulaanbataar. Hier aangekomen bleek dat we alles weer privé hadden, een privéger voor ons. De eerste dag veel gewandeld, genoten van de waanzinnige uitzichten en het heerlijke weer. We konden namelijk in een shirtje rondlopen, de volgende dagen was dat anders. De tweede dag lag er in de ochtend sneeuw! De avond zijn we onder het genot van een biertje nog bezig geweest met de foto's, gezellig met de hele groep bij elkaar De volgende dag zijn we begonnen met een bezoek aan een klooster in de bergen en vervolgens zijn we nog langs de turtlerock gereden. De middag zijn we gaan chillen in onze ger, dus dat betekende dat we alles eerst warm moesten stoken. Zoals je op de foto's kunt zien zit er geen verwarming in de ger, er staat een kachel in het midden die ervoor zorgt dat het warm wordt. Stef heeft zich hier dus op uit kunnen leven, lekker stoken. Eind van de middag hebben we samen met Martijn, Els, Bambi & onze ninja een nomadenfamilie bezocht, wat geweldig om te zien hoe deze mensen leven! We kregen meteen allerlei hapjes om te proberen, alles zelfgemaakt en erg lekker. Na een uurtje moesten we weer terug om te eten, dit was erg goed verzorgd in het National Park, alles was inclusief. Na het eten ook nog met de groep een nomadenfamilie bezocht, toch wel een verschil ten opzichte van de vorige. Eind van de avond zijn we gaan karaoken met het Mongoolse personeel, niet heel laat gemaakt aangezien we nog moesten stoken, tassen pakken en het was de volgende ochtend weer vroeg opstaan om terug te gaan naar de hoofdstad.
We waren rond een uur of elf terug in de hoofdstad, tijd om te kijken hoe ons hostel was. We zaten op de bovenste verdieping van het hotel, precies op de hoek, waardoor we erg mooie uitzichten hadden over de drukke straat. Die dag zijn we door Ulaanbataar gaan struinen, vooral rond het centrale plein. Aangezien er zo'n koude wind stond zijn we op gaan warmen in een cafeetje en hebben we daarna het Nationaal Mongools historisch museum bezocht, erg interessant! Hierna hebben we, na een kwartiertje te laat te zijn omdat we het niet konden vinden, een traditionele Mongoolse dans/zangshow bezocht. Deze was op tijd af, dus we konden voordat we gingen stappen, nog even Skypen met thuis en iets te eten zoeken. We zijn uiteindelijk bij een traditioneel Mongools Fast Food restaurant beland waar ze geen Engelse kaart hebben en het ook niet spreken, en probeer dan maar eens uit te leggen dat je vegetarisch eten wilt. Niet te doen! Tijdens het stappen bij de Strings club hebben we genoten van een erg goede live band. We hebben gelachen en veel tussen de Mongolen gedanst, heerlijk gek doen samen met Zuzane. Rond een uurtje of twee sloot de club, dus zijn we maar terug naar het hostel gegaan. Hier besloten we om de volgende dag maar uit te slapen in plaats van deel te nemen aan het ochtendprogramma en dat was zeker een goede keus. Een keertje echt goed geslapen. In de middag hebben we met de rest van de groep een instrumentenmaker en een gertentenfabriek bezocht, de rest van de middag zijn we met Zuzane op zoek gegaan naar souvenirs, deze hebben we na een hele zoektocht gelukkig ook gevonden. Met ons drietjes zijn we gaan eten bij een Mongolia BBQ, een soort van wok maar dan op een grote ronde steen. Erg veel, maar lekker gegeten. De avond hebben we afgesloten met een biertje op onze kamer, de laatste avond in Ulaanbataar.. Heel laat niet gemaakt, we moesten om 6 uur weer opstaan, tijd om richting de trein te gaan, op naar Beijing!
De treinreis hebben we veel geslapen, gelezen, genoten van het uitzicht, gekeken hoe het onderstel van onze trein werd gewisseld, een grensovergang meegemaakt, gechilled, het heerlijke treinleventje dus weer!
Vanmiddag zijn we hier in Beijijng gearriveerd, zitten in een erg gezellig hostel. In het volgende verhaaltje zul je hier meer over horen! Heel veel groetjes, een kus en een knuffel vanuit China <3
STAARTJE
Hoiii, wat een belevenissen zeg ! Ik heb gesmuld, ook van jullie foto's. Alleen vroeg ik me tijdens het lezen af in hoeverre dat jullie solo dan wel in gezelschap reizen. Maar dat hoor ik nog wel ergens.
Leuk , waar jullie allemaal gepland of ongepland bij uitkomen!! Dat noem ik nog eens genieten en wat heerlijk dat jullie dit met jullie Hollandse fans willen delen.
Denken jullie nog ff aan de oranje wimpel komende maandag ? Jullie blijven voorlopig toch gewoon Hollanders, nietwaar ? Groetjes..
Klinkt erg gaaf allemaal!
Krijg er nu ook al helemaal zin in!
Veel plezier in Bejing!
Marielle
Klinkt allemaal zeer tof! Leuk om zo allemaal te lezen. Ik (Noortje) zal nog eens bij een klasgenoot navragen naar wat hoogtepunten in Beijing. Hier is verders alles ook goed, pap en mam zijn een stukje fietsen, koninginnedag is alweer bijna en Ajax kan zondag al kampioen worden haha! (om jullie even op de hoogte te houden) We spreken elkaar snel! Dikke kus en knuffel,x
Hoi Staartje,
Leuke fotos en spannend reisverhaal.....veel lol nog...groetjes Nelly
Hee Klaartje en Stef,
Wat een mooie dingen maken jullie mee! En ook leuke foto's. Is het niet vermoeiend om zo lang in de trein en alleen een coupe te zitten? Maar oke met een paar flessen vodka zal dat vast wel meevallen;). Heel veel plezier in Bejing!
Dikke knuffel terug vanuit Venray :)! Wat leuk dat jullie al redelijk wat mensen ontmoet hebben!
Veel plezier in Bejing
Wat leuk jullie verhaal, al veel gezien en mensen ontmoet! Mooie foto's, wel een beetje koud daar zo te zien? Tot het volgende verhaal! xx
Heerlijk om te lezen! Ik had het even laten liggen vanwege een feest weekend hier in Holland! Het is maar liefst 1 dag lekker weer geweest. Wat een indrukken en feest! Echt leuk hoe snel je mensen leert kennen en het gezellig met ze hebt!
Geniet ze!
Liefs
Klaartje, ik heb trouwens de baan gekregen :)
He Stef en Klaartje
Leuk om jullie verhaal te lezen. Jullie hebben al aardig wat kilometers achter de rug, en al mooie dingen gezien.
Wij hebben hier een prachtige Koninginnendag gehad. En morgen is onze eigen Koningin jarig. Vrijdag gaan we samen een dagje uit.
hoi " staartje" Leuk die verhalen te lezen en op de foto's zie je dat jullie het goed naar je zin hebben. Leuk die tulpen-foto van de "Keukenhof" er tussen!!!! Geniet van jullie avonturen!! groet ook namens Henk Hoije Leonie
Hey!!!! Wow sounds awesome!!! Super leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken! Jullie zijn lekker aan het genieten zo te horen! Enjoy heaps!
Kus vanuit Nijmegen xx